Sign up for g-link newsletter here...Print?Tell a friend about this page...

14. juni 2008:

Cross Platform kompatibilitet
g-link CMS og »Cross Platform« kompatibilitet.

Et højt prioriteret mål med g-link CMS har fra starten været at gøre systemet uafhængig af platformen. Dvs. at systemet skal kunne køre på mange forskellige serverplatforme og når først g-link CMS er installeret, så skal det kunne redigeres og administreres fra en vilkårlig computer med en vilkårlig browser.

Det har imidlertid vist sig at være en temmelig omfattende og ganske vanskelig opgave at løse. F.eks. på klient-siden:

 • Det var ikke muligt at anvende "UnDo" knappen i WYSIWYG-editoren med MS Internet Explorer (MS IE) før g-link CMS ver. 1.1,
 • FireFox efter ver. 1.5 kan ikke bruge WYSIWYG-editoren,
 • Den lodrette Scroll-bar (rulleskakt) kan ikke formateres på samme måde i  Mozilla Browsere som i MS IE,
 • MS IE ver. 7.x er sikkerhedsmæssigt låst, så den kræver yderligere konfiguration for f.eks. at bruge g-link Update Service,
 • Popup-vinduesstørrelser passer ikke altid med MS IE 7.0 da adresselinjen ikke programetrisk kan slåes fra i MS IE 7.x, som man kunne i tidligere versioner af MS IE.
 • Måden at lave links i "Admin Menuen" har givet problemer med Macs Safari Browser
 • Indlejringen af MS IE FTP-klient er noget forskellig  fra ver. 6.x til ver. 7.x 
 • Mange håndholdte computere (iPAQs og mobiltelefoner) fortolker JavaScripts og CSS-filer anderledes end på almindelige computere. 

Dette er blot for at nævne nogle få af de problemer, der er med kompatibilitet på klient-siden. Problemerne - og deres løsninger - på server-siden er af mere strukturel karakter. g-link CMS er kodet i Microsoft Active Server Pages ver. 3. Denne teknologi er meget gennemprøvet, men på mange måder efterhånden også noget gammeldags. Og derfor ville det nok også være naturligt at fortsætte udviklingen af g-link CMS i et .NET-miljø. Men det bliver tidligst i 2. halvår af 2009.

At g-link CMS alligevel kører videre på ASP-platformen, skyldes primært ønsket om at lade brugere/administratoren selv vælge platform og ikke tvinge ham/hende ind på Microsofts platforme. Så ønsket om fortsat at være »Cross Platform«  er stadig højt prioriteret, og g-link CMS ver. 1.4 er meget bedre til at understøtte andre platforme end MS platforme, i al fald på klient-siden - f.eks. vil WYSISWYG-editoren understøtte FireFox 2.x (og 3.x beta i skrivende stund), Macs Safari, Googles Chrome på Windows-platformen, MS IE 8.x og Netscape 4+, men forhåbentlig vil kompatibiliteten på server-siden også blive bedre.

Selv på MS egne platforme er der forskelle, som gør det omstændigt at gøre g-link CMS 100% bagudkompatibelt. Her er blot nogle få forskelle:

 • Win NT4 Workstation og Win NT4 Server indeholder en PWS 2.0 (Personal Web Server ~ samme webserver som i Win 98 og Windows ME) som standard. Win NT4 Server skal have en "Option Pack" installeret for at få en IIS 4. Denne IIS har ikke response.bufferen sat til TRUE som default, hvilket betyder et en række sider kører betydeligt langsommere på dene platform en nyere MS IIS,
 • Windows 2000 Professional og Windows 2000 Server, som begge indeholder forskellige udgaver af MS IIS 5.0, har som standard svært ved at håndtere "MS Agents", hvilket amputerer g-link CMS installations-hjælp temmelig meget,
 • Win XP Pro indeholder en MS IIS 5.1, og mens samme IIS 5.1 er indeholdt i Win XP Home, så det  kræver ændringer i registreringsdatabasen at gøre IIS 5.1 tilgængelig i Win XP Home,
 • Win 2003 Server, som indeholder en IIS 6.0, har en begrænsning på størrelsen af filer som kan uploades. Denne størrelsesbegrænsning skal rettes i meta-filen, hvis man ønsker at kunne uploade filer større end et par hundrede Kb, hvilket de fleste nok gør.
 • Mht. Windows Vista og Win 2008 Server er forskellene på IIS 7.0 og tidligere versioner, som har indflydelse på g-link CMS, endnu ikke afdækket.  

Oprindeligt var det muligt at vælge et gratis Linux operativsystem med en gratis Apache webserver og en gratis MySQL database og en gratis Chillisoft ASP-motor og således hoste sin egen hjemmeside på en almindelig standard computer med en bredbåndsforbindelse. Og hvis computeren og bredbåndsforbindelsen allerede var betalt, så ville denne løsning være helt gratis; ingen licensomkostninger til hverken operativsystem, webserver, database eller ASP-motor - den eneste omkostning ville være strømmen til computeren, der hensigtsmæssigt opsat ville svare til noget lignenede en tændt 60 watts pære. Sådan var det da g-link CMS første gang så dagens lys.

Efterfølgende har SUN opkøbt Chillisoft ASP-motoren og gjort den kommerciel, hvilket betyder, at den (i en forbedret version) er lanceret som SunONE ASP ver. 4.0 - og nu koster penge. SUN har også for nyeligt opkøbt MySQL, men den findes fortsat i en gratis Open Source udgave. Lad os håbe den bliver ved med det!

Det nemmeste ville jo være blot at forudsætte sig ud af problemerne: Hvis ikke du vælger en ren MS løsning med MS Windows  XP Pro eller nyere, så kan du ikke bruge g-link CMS! Hvis ikke du ser denne hjemmeside med MS IE 6.x eller nyere, så får du ikke den bedste oplevelse. Hvis ikke du redigerer din hjemmeside (baseret på g-link CMS) med en IE 6.0 eller nyere, så får du problemer - nu er du advaret! 

Men hermed vil det jo også være med til at fratage brugeren/administratoren et frit valg: MS + g-link CMS eller "noget andet". Et rent MS system vil jo nok alligevel tilgodese langt de fleste!? Men det vil også begrænse mindretallene: De som bruger FireFox - og det er bestemt et stigende antal: Jf. www.w3schools.com er det ca. 40 % - og de som bruger Linux eller de som foretrækker Mac. Det er g-link ønske i størst muligt omfang også at tilgodese disse "minioritetsbrugere".

Så friheden til at vælge er blevet indskrænket. Men hvis man vælger en løsning på Linux/Apache/MySQL/Sun ONE ASP, så er der stadig penge at spare i forhold til en MS Server-platform hvis man selv vil opbygge sin platform. Hvis man vælger et webhotel, så er priserne stort set de samme. Og visse webhoteller tilbyder faktisk også hosting på hoteller med SunONE ASP, bl.a. www.one.com (de hed tidligere www.b-one.com

Og for nogen ville det kunne måske være fristende at lade et g-link CMS hoste her - ikke mindst pga. de lave priser. Men det vil g-link.dk på det kraftigste fraråde, idet www.one.com´s implementering af SunONE ASP er temmelig mangelfuld i forhold til g-link CMS: Der er simpelthen en lang række funktioner, som slet ikke understøttes! Adspurgt om det er noget, som www.one.com vil gøre noget ved, modtog g-link følgende svar (ikke hele korrespondancen er gengivet herunder, idet jeg forinden havde haft en chat med www.one.com´s online support, som ikke kunne svare på mine spørgsmål, men anbefalede mig at skrive en mail til supporten)

Jeg stillede følgende spørgsmål:


Hej Support

Da jeg valgte et webhotel ved www.b-one.com, nu www.one.com, var jeg helt klar over, at ASP-fortolkeren var fra Sun. Men jeg har temmelig mange problemer med at afvikle almindelig klassisk ASP 3.0 på den, f.eks. kan jeg:

 1. ikke bruge [SetLocale = xxyy] - hvorfor ikke?
 2. ikke bruge [session.LCID = 1030] som er dansk, men jeg kan bruge engelsk (2057) tysk (1031) eller US (1033), så standard dansk datoformat dd-mm-åååå bliver til dd/mm/yyyy, tt.mm.jjjjj eller mm/dd/yyyy. Men jeg kan ikke få det til dd-mm-åååå uden at skulle til at lave »dum« og klosset strengmanipulation, som giver problemer andre steder (f.eks. i MS-miljøet). Det holder jo bare ikke - hvorfor er der ingen dansk LCID?
 3. Når jeg bruger [Server.CreateObject("ADODB.Recordset")] kan jeg ikke bruge [rs.Fields.Append] - hvorfor ikke det?

Hvorfor kan mine ASP-koder ikke køre hos One.Com, når I reklamerer med ASP-understøttelse på Jeres servere?
Er der noget af det, som jeg har nævnt, som jeg kan omgå?
Eller som One.Com vil rette på?

Er der andre gyldige ASP-koder, som heller ikke kører på Jeres Linux/SunONE ASP - miljø?

Mvh.


Anders T. Nielsen


Efterfølgende modtog jeg følgende svar på de stillede spørgsmål:

 

  ASP-implementering : ONE.COM DANMARK TL
Skrevet den 31-03-2008 14:56:30
 
       

Hej,

Der er ikke så meget andet at sige end at
de funktioner, LCID m.v. ikke findes hos.
Og der er heller ikke udsigt til at de vil
blive indført.

Det er klart, at hvis du kører kode, som
bruger komponenter vi ikke har, ja så får
du fejl.

Med venlig hilsen / Best Regards

SUPPORTEN

 

 Hertil er jo kun at sige "Tak for ingenting!", da www.one.com jo tilsyneladende ikke udviser den mindste interssse i at understøtte g-link CMS eller gøre det lettere at udvikle et CMS skrevet i ASP, som kan køre på deres platform. Og derfor vil g-link.dk fortsat fraråde hosting ved one.com, hvis man ønsker at bruge g-link CMS! 

Men det skal jo ikke forhindre os ved g-link.dk i at udvikle et CMS, som er så »Cross Platform« som muligt, og dermed også i fremtiden give den enkelte bruger/administrator de bedste forudsætninger for »Frihed til at vælge

Written by AndersNews ID: 34

Return to News Index...